KSYLITOL
Ksylitol jest naturalnym cukrem pozyskiwanym z brzozy. Przeznaczony w szczególności dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny bądź nie chcą używać cukru.
Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40% mniej kalorii mniej niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł, np. paradontozie
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcje gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
- stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zapaleniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę
- przyjazny przy nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14 razy niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Indeks glikemiczny IG – 8.
Sposób użycia:
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki – gotowanie, pieczeni, mrożenie. Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania większego enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową (najlepiej zaczynać od łyżeczki do herbaty). Spożycie w nadmiernych ilości może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (ok. 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Zamów! :-)
Ponadto ksylitol możesz zamówić w innych opcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz