„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem,
A Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”
Hipokrates
Zgodnie z przekonaniem cytowanego Hipokratesa pragniemy propagować zdrowe odżywianie jako jeden z głównych czynników warunkujących stan naszego zdrowia. Obok pozytywnego nastawienia do życia, pełnego miłości do ludzi, zwierząt i otaczającej nas przyrody, sposób, w jaki się odżywiamy to podstawa do tego, aby żyć w zdrowiu, urodzie i radości. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile każdego dnia czyha na nas niebezpieczeństw w postaci szkodliwych chemicznych substancji znajdujących się w pożywieniu. Pestycydy, toksyny, środki konserwujące, sztuczne słodziki to tylko niektóre z wypełniaczy naszego codziennego pożywienia…
Dziś chciałybyśmy przedstawić kilka prostych pomysłów na wprowadzenie zmian w Waszym jadłospisie.
Nie bójcie się!
Nie chcemy wszczynać rewolucji, a tylko polecić Wam kilka smacznych i zdrowych substytutów produktów, które zjadacie na co dzień.
Zacznijmy od CUKRU. Biały cukier uniemożliwia bycie pięknym – przyśpiesza procesy starzenia się oraz powoduje próchnicę zębów. Ponadto jest pożywką dla komórek nowotworowych, które podobno każdy z nas w swoim organizmie posiada.
ZAMIENNIK: np. cukier brązowy – trzcinowy lub buraczany (ale w małych ilościach), syropy z agawy i z daktyli, MELASA, miód (mhm… pychota z zieloną herbatą z żurawiną i truskawką), jednak najlepsze są: stevia* (zielona roślinka dostępna w formie liści, sproszkowanej, wyciągu płynnego lub tabletek) i ksylitol – cukier brzozowy (kraj pochodzenia tylko i wyłącznie Finlandia, inne to, brzydko mówiąc – „podróby”).
BIAŁA MĄKA jest produktem pozbawionym wszelkich wartości odżywczych. Można powiedzieć, że stanowi tylko zapychacz. O ile, będąc w restauracji, nie mamy wpływu na dobór mąki przez szefa kuchni, o tyle we własnym domu szefujemy sobie sami.
ZAMIENNIK: mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka żytnia razowa, mąka orkiszowa razowa, owsiana, gryczana, z amarantusa.
Makarony z MĄKI RAZOWEJ są bardzo smaczne, a wcale nie są dużo droższe, więc polecamy! Warto również pamiętać o tym przy zakupie pieczywa. Napompowanym kajzerkom z białej mąki mówimy STOP!
Najbardziej wartościową częścią ziarna ryżu jest jego łuska, której BIAŁY RYŻ jest pozbawiony. Najlepszym ZAMIENNIKIEM jest ryż brązowy (pełnoziarnisty!) lub ryż paraboiled.
GLUTAMINIAN SODU jest zbytecznym wzmacniaczem smaku i zapachu, który najczęściej występuje w wegetach, kostkach warzywnych do zup, przyprawach, gotowych sosach…
ZAMIENNIK: zamiast sztucznych przyprawo podobnych substancji dodawajcie do potraw przyprawy naturalne, zioła, zamiast, potocznie nazywanej „magi”, używajcie sosu sojowego, zamiast „Vegety” – suszoną mieszankę warzywną, ponadto zamiennikiem mogą być: kostki warzywne ekologiczne, „Bulion wegetariański”.
SOKI. Moim ulubionym jest sok mandarynkowy wyciskany z owoców, bez substancji słodzących, a i tak jest przepyszny! No i oczywiście nie mogę zapomnieć o soku z buraków kwaszonych z dodatkiem czosnku ;-) Ważne, aby sok był zrobiony rzeczywiście z owoców lub warzyw, a nie z koncentratów. Co polecamy? Soki świeżo wyciskane albo pasteryzowane najlepiej w szklanych butelkach, bez słodzików, bez aspartamu, bez konserwantów!
To tylko niektóre z produktów, które bardziej szkodzą aniżeli działają korzystnie na nasze zdrowie. W końcu to od nas zależy, jak będziemy traktować swój organizm i jakie produkty wybierzemy.
Sprawcie, aby pożywienie rzeczywiście żywiło,
a nie tylko zapełniało domagający się strawy żołądek.
Obszerniejsze informacje na temat proponowanych przez nas zamienników będziemy dodawać jako osobne posty.
* stevia – od połowy kwietnia w sprzedaży będziemy miały jej sadzonki, zamówienia można składać już od dziś mailowo lub telefonicznie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz