Kilka dni temu nasza serdeczna przyjaciółka Agatka Cantini-Lipińska przysłała nam informacje o kolejnych, po wodzie kokosowej, bombach witaminowych - ZIELONYCH SZEJKACH. Za Jej zgodą postanowiłyśmy te informacje przekazać dalej światu :-) Dobrych nowin nigdy za wiele, więc zapraszamy do lektury...
Nie mogłybyśmy jednak pominąć faktu, że konsultacje zdrowotno-kosmetyczne, które możecie znaleźć w naszej ofercie, są właśnie prowadzone przez Agatkę. ZAPRASZAMY :-)
"Zielone szejki = zielone koktajle
- co to takiego?
Jest to rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw takich jak:
sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i inne.
Co odróżnia ten rodzaj napoju od innych?
Odpowiedź jest prosta:
duża dawka CHLOROFILU, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka!
Czym jest CHLOROFIL i jak wpływa na ludzki organizm?
CHLOROFIL to zielony barwnik roślinek.
Nazywany jest "roślinną krwią", a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem!
(W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w cząsteczce chlorofilu - atom magnezu.)
Większość zielonych warzyw zawiera 2 mg żelaza w 100g masy, niezależnie od magnezu występującego w cząsteczkach chlorofilu.
CHLOROFIL dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.
Niestety, dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony mimo, że rezultaty badań naukowych są niezwykle obiecujące.
A oto zalety chlorofilu:
- Zwalcza liczne bakterie patogenne.
- Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach.
- Łagodzi bóle.
- Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu podobieństwa w budowie molekularnej chlorofilu i hemoglobiny).
- Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie.
- Wzmacnia mięsień sercowy.
- Delikatnie odwadnia.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Spowalnia proces utleniania komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz arteriosklerozie.
- Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
- Przyspiesza proces gojenia ran.
- Chroni przed szkodliwym promieniowaniem.
- Zapobiega chorobom nowotworowym.
- Reguluje transport jelitowy.
- Eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu
Zalety zielonych koktajli
Jedną z największych zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.
Jedną z największych zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.
Zielone szejki są bardzo odżywcze. Ich optymalny dla ludzi skład to ok. 6o% dojrzałych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonych warzyw.
Zielone szejki, w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem, gdyż nadal zawierają błonnik. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów. Proporcja owoców i warzyw 60:40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy. Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę (twarde liście, nerwy).
Zielone szejki, w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem, gdyż nadal zawierają błonnik. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów. Proporcja owoców i warzyw 60:40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy. Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę (twarde liście, nerwy).
Przygotowanie zielonego szejka jest bardzo proste:
umyte liście zielonych warzyw wkładamy do blendera, dodajemy wybrane przez nas owoce, trochę wody i całość miksujemy. W przygotowaniu szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak: sałata, kapusta włoska, jarmuż - zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można jednak sięgnąć również po natkę pietruszki, kolendrę czy liście pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od naszych upodobań. Można dodać trochę wody lub lodu aby rozcieńczyć napój. Dodatkowo można wykorzystać sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub trochę miodu. Warto też dodać odrobinę oleju lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu wspomoże wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

KILKA PRZEPISÓW:
Mango i pietruszka:
2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda
Brzoskwinia i szpinak:
2 brzoskwinie, spora garść szpinaku, woda
Mango, dzikie zieleniny:
Truskawki, banany i sałata:
1filiżanka truskawek + 2banany + połowa główki sałaty + woda
Jabłko, kapusta i cytryna:
4 jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej, woda
Kiwi, banan i seler:
4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda
Gruszka, kapusta i mięta:
4 gruszki + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty, woda"
Ciekawy artykuł, przepisy spróbuję wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńW ogóle gratuluję bloga, bardzo przyjemny dla oka:)
Zapraszam do mnie: makeweddingeasier.blogspot.com
Dziękujemy :)
OdpowiedzUsuńPolecam koktail z natki pietruszki i jabłka :)) Nieoczekiwanie - ma niesamowity smak, całkiem podobny do kiwi a jeszcze lepsze działanie na cały nasz organizm oraz wygląd :) Jeżeli komuś zależy na gęstych i zdrowych włosach to jest to coś dla tej osoby !
OdpowiedzUsuńEveline :)
Eveline! Twój pomysł na szejka okazał się być hitem w zaprzyjaźnionej cafe mana mana. Odezwij się, bo chcemy nagrodzić Twój przepis :)
UsuńDziękujemy za komentarz i radę! Będzie polecać klientom :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysły! Dzisiaj katastrofa: zrobiłam pyszny zielony szejk z bananów i szpinaku, ale dodałam (dla wzbogacenia) zielony liść kapusty włoskiej (duży, bardzo zielony, bo ponoć ciemna zieleń lepsza?). I wyszło tak gorzkie, że ledwo da się przełknąć. Nie wiem, czy to od tej kapusty? Dodawałam wcześniej do szejków, ale te liście bardziej ze środka. Zmuszę się do wypicia chociaż połowy (a sporo wyszło), bo żal mi bananów i szpinaku. Ale naprawdę obrzydliwe. Dobrze, że to tylko dla mnie, że nie próbowałam nikogo tym częstować! Please pomóżcie, co źle zrobiłam?
OdpowiedzUsuń