„Microgreens, czyli siewki są jednym
z najbogatszych naturalnych źródeł witamin, minerałów,
mikroelementów, aminokwasów i białek. Są to młodziutkie sadzonki
warzyw liściowych i ziół o intensywnym smaku. Są one niezwykle
delikatne i dlatego wymagają troskliwej opieki.
Nasze gospodarstwo znajduje się w
ekowiosce Bhrugu Aranya położonej między Tatrami a Babią Górą,
gdzie stosujemy tylko ekologiczne metody rolnictwa Homa. Metody te w
naturalny sposób odżywiają glebę, atmosferę i rośliny, dzięki
czemu nasze siewki odznaczają się szczególnie wysokimi walorami
odżywczymi i smakowymi.
Składniki odżywcze:
Siewki wykazują kilka razy większy
poziom skoncentrowanych substancji czynnych niż dojrzałe rośliny i
nasiona. Nasze siewki dostarczają takich składników odżywczych
jak: witamina A, B, C, E, i K, wapń, chlorofil, żelazo, lecytyna,
magnez, kwas pantotenowy (witamina b5), fosfor, potas,
przeciwutleniacze i pełnowartościowe białka. Jak widać siewki są
bardzo pożywne i zdrowe!
Siewki kontra kiełki:
Siewki to nie to samo co kiełki.
Kiełki to po prostu skiełkowane nasiona z użyciem wody. Natomiast
siewki wyhodowane są z nasion posadzonych w ziemi, z której w miarę
wzrostu czerpią minerały i wzbogacają swoje składniki odżywcze.
Najlepiej rosną w warunkach niskiej wilgotności, przy dużej ilości
światła i dobrej cyrkulacji powietrza. Takie środowisko w
połączeniu z atmosferą Homa redukuje ryzyko rozwoju rozwoju
bakterii patogennych.
Siewki zbiera się po 7-14 dniach po
wysianiu i chociaż tak malutkie pełne są substancji odżywczych,
wigoru, barwy i smaku, a do tego mają niezwykle atrakcyjny wygląd.
Jak używać siewki?
Siewki stosuje się dla uzyskania
ciekawego efektu wizualnego oraz urozmaicenia smaku przede wszystkim
w restauracjach, które kładą duży nacisk zarówno na twórczą
prezentację jak i doskonały smak potraw. Delikatne i świeże
siewki dodają uroku i nowego wymiaru w połączeniu z wyraźnymi
akcentami smakowymi. Siewki można również jako pożywny, świeży
dodatek do kanapek, tortilli i sałatek i wielu innych potraw.
Siewki należy przechowywać w lodówce
w temperaturze 3-4 stopni w zamkniętym pojemniku, wówczas w
zależności od rodzaju zachowują swoją świeżość od 5 dni do 2
tygodni.
Siewki zaleca się dokładnie opłukać
w wodzie przed spożyciem.”
Dostępne siewki:
- brokuł
- burak
- czerwona kapusta
- czerwona gorczyca
- pak choi
- groszek
- słonecznik
- rzodkiewka
SIEWKI POSIADAJĄ CERTYFIKAT
EKOLOGICZYNY: AGRO BIO TEST PL-EKO-07-04331
Tekst opracowany przez Fundację
Terapii Homa z Jordanowa
Osoby chętne zamówieniem wybranych siewek na poniedziałek 7.10.13, prosimy o kontakt: tel. 519 870 329, sklepmelasa@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz