Okolice Parku charakteryzują się niskim stopniem degradacji środowiska naturalnego, przez co słyną z bogatej różnorodności chronionych i rzadkich gatunków roślin i grzybów. Pasieka, z którą rozpoczęłyśmy współpracę mieści się wśród czystych ekologicznie lasów iglasto-liściastych.
Proponujemy Wam 3 rodzaje miodów: WIELOKWIATOWY, SPADZIOWY I LIPOWY.
Miód WIELOKWIATOWY – powstaje z pyłków różnych kwiatów; działa przede wszystkim uodparniająco, wzmacniająco w czasie przeziębienia, działa łagodząco w przypadku alergii, ma korzystne oddziaływanie na pracę mięśnia sercowego, wspomaga wątrobę w jej działaniu detoksykacyjnym;
Miód SPADZIOWY – ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne, wzmacnia odporność, ponadto jest przydatny przy schorzeniach układu krwionośnego i nerwowego;
Miód LIPOWY – ma wysoką aktywność antybiotyczną, wśród miodów działa najlepiej w przypadku przeziębienia i grypy, polecany jest w chorobach serca i układu krążenia, ponadto skuteczny jest w chorobach układu nerwowego;
Jeżeli nie jest się pszczelarzem, to bardzo trudno rozpoznać, czy dany miód jest prawdziwy. Należy jednak pamiętać, że miody się krystalizują mniej więcej po 3 miesiącach od daty rozlewu – jest to całkowicie naturalny proces. Jeśli w środku zimy kupujecie miód w formie płynnej, oznacza to, że został wcześniej podgrzany do DOZWOLONEJ temperatury 45 stopni, w której miód nie traci swoich właściwości lub w gorszym wypadku - jest sztuczny.
SMACZNEGO :)
Lipowy - mój ulubiony:)
OdpowiedzUsuń