Szukaj na blogu

poniedziałek, 5 marca 2012

Zielone szejki

Kilka dni temu nasza serdeczna przyjaciółka Agatka Cantini-Lipińska przysłała nam informacje o kolejnych, po wodzie kokosowej, bombach witaminowych - ZIELONYCH SZEJKACH. Za Jej zgodą postanowiłyśmy te informacje przekazać dalej światu :-) Dobrych nowin nigdy za wiele, więc zapraszamy do lektury...
Nie mogłybyśmy jednak pominąć faktu, że konsultacje zdrowotno-kosmetyczne, które możecie znaleźć w naszej ofercie, są właśnie prowadzone przez Agatkę. ZAPRASZAMY :-)



"Zielone szejki = zielone koktajle
- co to takiego?




Jest to rodzaj napoju, który przygotowuje się na bazie owoców, a przede wszystkim zielonych warzyw takich jak:
sałata, kapusta włoska, nać selera i pietruszki, szpinak, szczaw, zielone części gorczycy, mniszek lekarski, liście botwinki, jarmuż, różne kiełki, rzeżucha, wodorosty, algi, młoda trawa pszeniczna i jęczmienna, kapusta zielona i biała, kapusta pekińska, szparagi, brokuły, rukola i inne.

Co odróżnia ten rodzaj napoju od innych?

Odpowiedź jest prosta:
duża dawka CHLOROFILU, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jak również prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C, E i K oraz białka!

Czym jest CHLOROFIL i jak wpływa na ludzki organizm?

CHLOROFIL to zielony barwnik roślinek.

Nazywany jest "roślinną krwią", a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem! 
(W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w cząsteczce chlorofilu - atom magnezu.)

Większość zielonych warzyw zawiera 2 mg żelaza w 100g masy, niezależnie od magnezu występującego w cząsteczkach chlorofilu. 
CHLOROFIL dodatkowo jest odpowiedzialny za proces fotosyntezy, który pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka.
Niestety, dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony mimo, że rezultaty badań naukowych są niezwykle obiecujące.

A oto zalety chlorofilu:

  • Zwalcza liczne bakterie patogenne.
  • Zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach.
  • Łagodzi bóle.
  • Ma wpływ na czerwone krwinki (prawdopodobnie z powodu podobieństwa w budowie molekularnej chlorofilu i hemoglobiny).
  • Stabilizuje ciśnienie krwi i oddychanie.
  • Wzmacnia mięsień sercowy.
  • Delikatnie odwadnia.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Spowalnia proces utleniania komórek, wskutek czego zapobiega przedwczesnemu starzeniu oraz arteriosklerozie.
  • Eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki.
  • Przyspiesza proces gojenia ran.
  • Chroni przed szkodliwym promieniowaniem.
  • Zapobiega chorobom nowotworowym.
  • Reguluje transport jelitowy. 
  • Eliminuje toksyny i metale ciężkie z organizmu



Zalety zielonych koktajli
Jedną z największych zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.
Zielone szejki są bardzo odżywcze. Ich optymalny dla ludzi skład to ok. 6o% dojrzałych owoców zmieszanych z ok. 40% zielonych warzyw. 
Zielone szejki, w porównaniu do soków, są kompletnym pożywieniem, gdyż nadal zawierają błonnik. Dodatkowo zielone warzywa są źródłem kwasu foliowego i foliantów. Proporcja owoców i warzyw 60:40 sprawia, że dominującym smakiem jest smak owocowy. Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę (twarde liście, nerwy). 


Jak je przygotować?
Przygotowanie zielonego szejka jest bardzo proste:
umyte liście zielonych warzyw wkładamy do blendera, dodajemy wybrane przez nas owoce, trochę wody i całość miksujemy. W przygotowaniu szejków bardzo dobrze sprawdzają się takie warzywa jak: sałata, kapusta włoska, jarmuż - zwłaszcza na początku eksperymentowania z zielonymi koktajlami, ponieważ mają w miarę neutralny smak. Można jednak sięgnąć również po natkę pietruszki, kolendrę czy liście pokrzywy, mięty, szpinaku. Jeśli chodzi o owoce to istnieje pełna dowolność - wszystko w zależności od naszych upodobań. Można dodać trochę wody lub lodu aby rozcieńczyć napój. Dodatkowo można wykorzystać sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub trochę miodu. Warto też dodać odrobinę oleju lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu wspomoże wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

Zielone koktajle można przechowywać do 3 godzin w lodówce, w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, jednak najlepiej jest wypić je zaraz po przygotowaniu. Ważne jest to, aby nie pić codziennie tych samych kombinacji warzywno - owocowych, zwłaszcza w przypadku szpinaku zawierającego szczawiany, które spożywane w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i żelaza.





KILKA PRZEPISÓW:

Mango i pietruszka:
2 duże mango + 1pęczek pietruszki + woda
Brzoskwinia i szpinak:
2 brzoskwinie, spora garść szpinaku, woda
Mango, dzikie zieleniny:
2 mango + garść lebiodki, pokrzywy + woda
Truskawki, banany i sałata:
1filiżanka truskawek + 2banany + połowa główki sałaty + woda
Jabłko, kapusta i cytryna:
4 jabłka + połowa cytryny + 4-5 liści kapusty włoskiej, woda
Kiwi, banan i seler:
4 bardzo dojrzałe kiwi + 1 dojrzały banan + 3 łodygi selera + woda
Gruszka, kapusta i mięta:
4 gruszki + 4 liście kapusty włoskiej +połowa pęczku mięty, woda"

6 komentarzy:

  1. Ciekawy artykuł, przepisy spróbuję wykorzystać:)
    W ogóle gratuluję bloga, bardzo przyjemny dla oka:)
    Zapraszam do mnie: makeweddingeasier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam koktail z natki pietruszki i jabłka :)) Nieoczekiwanie - ma niesamowity smak, całkiem podobny do kiwi a jeszcze lepsze działanie na cały nasz organizm oraz wygląd :) Jeżeli komuś zależy na gęstych i zdrowych włosach to jest to coś dla tej osoby !
    Eveline :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eveline! Twój pomysł na szejka okazał się być hitem w zaprzyjaźnionej cafe mana mana. Odezwij się, bo chcemy nagrodzić Twój przepis :)

      Usuń
  3. Dziękujemy za komentarz i radę! Będzie polecać klientom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za pomysły! Dzisiaj katastrofa: zrobiłam pyszny zielony szejk z bananów i szpinaku, ale dodałam (dla wzbogacenia) zielony liść kapusty włoskiej (duży, bardzo zielony, bo ponoć ciemna zieleń lepsza?). I wyszło tak gorzkie, że ledwo da się przełknąć. Nie wiem, czy to od tej kapusty? Dodawałam wcześniej do szejków, ale te liście bardziej ze środka. Zmuszę się do wypicia chociaż połowy (a sporo wyszło), bo żal mi bananów i szpinaku. Ale naprawdę obrzydliwe. Dobrze, że to tylko dla mnie, że nie próbowałam nikogo tym częstować! Please pomóżcie, co źle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

4 greens acai afirmacja balsam solaris barbecue bez fluoru bikini burn biodegradowalne środki czystości brian tracy brykiet cel cele chlorella coke live music festival cukier cukier brzozowy czary bez dobrobyt dostatek dr nona dr. nona dworek białoprądnicki dziecko eco ecobrykiet ekologia ekologiczne ekologiczne środki czystości ekologiczny ekologiczny dom eks magazyn energia ewa kasprzyk extra virgin familove filharmonicy wiedeńscy fit jest sexy gonseen grill grudzień hand made homa intuicja Jacek Bilczyński JAGODY ACAI jagody goji jedz KAKAO kalendarz kalendarze książkowe kaliber 44 kartki świąteczne kochaj KOKO KOKODESIGN koło życia koncepcja smart konkurs kraków jest fit krem dynamiczny krzem ksylitol ksylitol kraków Kurt Tepperwein kwasek cytrynowy lawenda lemoniada lody ryżowe lody sojowe lody wegańskie luksus MACA magik mama medytacja melasa microgreens miejsce milioner miswak morze martwe mód się nadchodzący rok naturalna pielęgnacja naturalne kosmetyki obżarstwo oczyszczanie organizmu oczyszczanie z toksyn odchudzanie odtruwanie organizmu odżywianie olej arganowy olej kokosowy olej lniany olejek pichtowy oliwa z oliwek omsica organiczne napoje osho ostropest ostropest plamisty otyłość pasożyty pepsi eliot plan dnia plan doksonały pocztówki świąteczne podświadomość Pokój ludziom dobrej woli pono poradnik postanowienia noworoczne pozytywne myślenie pozytywne życie prawo przyciągania preparaty dr nona produkty dr nona prosto psychosomatyka raw recepta recepta na szczęście regeneracja reset rozwój osobisty rumianek rytuały tybetańskie sekret siewki siła sklep ekologiczny sklep ze zdrową żywnością smog soda oczyszczona sokół i marysia starosta solaris sól sól himalajska sól z morza martwego spirulina stres stuGo super foods szczoteczka do zębów światowy dzień walki z otyłością światowy dzień zdrowia święta bożego narodzenia tanie warzywa this is bio tolerancja trawa jęczmienna trawa pszeniczna walka z rostępami wątroba weganizm wegański wegetarianizm WHO whole earth więcej szmalu wizjoner wizualizacje wu-tang clan zdrowa żywność zdrowe odżywianie zdrowie zdrowy tryb życia ziemia okrzemkowa żurawina życzenia noworoczne życzenia świąteczne żywność organiczna